Перш за все для призначення пільгової пенсії по Списку 1 чи 2 необхідно досягти відповідного пенсійного віку та мати певну кількість пільгового стажу. Після цього потрібно звернутися до Пенсійного фонду із заявою про оформлення пенсії.

Окрім звичайного пакету документів, який потрібно надати для призначення пенсії, Пенсійний фонд також вимагає надати уточнюючі довідки, які підтверджують пільговий характер робіт, що в процесі може бути підставою для відмови у оформленні пенсії по Списку.

Уточнюючі довідки видають підприємства, на яких майбутній пенсіонер напрацював пільговий стаж. Проблема виникає в тому, що більшість цих підприємств знаходяться на тимчасово окупованій території, а тому отримати вказані довідки або взагалі немає можливості, або Пенсійний фонд не може зробити перевірку даних документів.

Найчастіше формулювання, яке застосовує Пенсійний фонд у своїх рішеннях про відмову у оформленні пенсії це: «Пільгова довідка, яка дає право на призначення пенсії за Списком, не може бути прийнята до уваги внаслідок того, що вона видана підприємством місцезнаходженням якого є тимчасово окупована територія України, в зв’язку з чим відсутні підстави для призначення пенсії за віком на пільгових умовах».

Така відмова Пенсійного фонду порушує права внутрішньо-переміщених осіб на соціальне забезпечення, а тому у разі отримання такої відмови необхідно відразу звертатися до суду.

Варто звернути увагу на те, що документом, який підтверджує стаж роботи є трудова книжка. Тому, вимагання Пенсійним фондом пільгових довідок є грубим порушенням прав пенсіонерів, що також може бути підставою для звернення до суду.

Протягом останніх років судами успішно розглядаються справи внутрішньо-переміщених осіб, які позиваються до Пенсійного фонду. Окрім того, крім позитивної судової практики в українських судах, наявна також позитивна практика Європейського суду з прав людини. В одному з таких рішень Європейських суд наголосив: «Виходячи з інтересів мешканців, що проживають на окупованій території, треті держави та міжнародні організації, особливо суди, не можуть ігнорувати дії фактично існуючих на такій території органів влади. Протилежний висновок означав би цілковите нехтування всіма правами мешканців цієї території при будь-якому обговоренні їх у міжнародному контексті, а це становило б позбавлення їх наймінімальніших прав, що їм належать.».

Таким чином, у разі отримання відмови у призначенні пільгової пенсії по Списку 1 чи 2 не потрібно боятися звертатися до суду. Окрім того, підготовка та супроводження справи у суді може здійснюватися кваліфікованими адвокатами з пенсійних питань, без Вашої участі, які збережуть Ваш час та нерви, а  також допоможуть Вам у вирішенні Ваших питань.